ibsolution.nl
 
 
 
 
 
 
 
 

Ontdek de Kracht van Slim Energiebeheer met Sigenergy en Frank Energie

Treed toe tot de voorhoede van energie-innovatie! Bij IBS zijn we verheugd om aan te kondigen dat bezitters van Sigenergy-systemen nu de mogelijkheid hebben om via Frank Energie te handelen op de onbalansmarkt. Deze samenwerking opent nieuwe wegen voor onze klanten om actief deel te nemen aan energiehandel en hun energiekosten effectief te beheren.

Wat betekent dit voor u?

Als u een Sigenergy-systeem bezit, kunt u zich nu aanmelden om deel te nemen aan de onbalansmarkt via Frank Energie. Dit stelt u in staat om:

  • Optimaliseren van Energiekosten: Profiteer van de fluctuaties in energieprijzen door energie te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn en te kopen wanneer deze laag zijn.
  • Verhoogde Energie-Efficiëntie: Beheer uw energieverbruik efficiënter door gebruik te maken van real-time data en geavanceerde handelsstrategieën.
  • Duurzame Impact: Draag actief bij aan een duurzamere energietoekomst door efficiënter gebruik van uw energiebronnen.

Hoe kunt u deelnemen?

  • Controleer Uw Eligibility: Zorg ervoor dat u een actief contract hebt bij Frank Energie en een  Sigenergy-batterijsysteem bezit.
  • Activeer de Dienst: Meld u aan via de Frank Energie app, waar u direct toegang krijgt tot het handelsplatform.
  • Begin met Handelen: Zodra u bent aangemeld, kunt u direct beginnen met het handelen op de onbalansmarkt.

Alles over slim stroom handelen van Frank Energie

Daar is ie dan. Onze nieuwste dienst “slim stroom handelen” is beschikbaar. Keihard aan gewerkt de afgelopen maanden en hoewel we dit nog de bèta-versie noemen, heel trots op!


Vanaf vandaag kunnen alle klanten die beschikken over een batterij van onze partners (check onze website) en die een contract bij Frank hebben de dienst activeren in de app en direct profiteren van de handel op de onbalansmarkt. En we hopen van harte dat de early adopters de moeite nemen om ons te vertellen wat er allemaal beter kan. Laten we er samen iets moois van maken.


Op deze pagina vertellen we je meer over de dienst en beantwoorden we veel gestelde vragen die een wat uitgebreidere uitleg nodig hebben. Hij wordt dus voortdurend bijgewerkt.

Laatste bewerking: 1 mei 2024

Hoe de grafiek in de app te lezen

Om je een idee te geven bij de handelsstrategie die we hanteren, tonen we in de app naast je batterijpercentage ook de EPEX- en onbalansprijzen. Ook leggen we ieder kwartier van de dag aan je uit wat onze strategie is. Zo kun je min-of-meer live volgen waarom je batterij op dit moment aan het laden of ontladen is. De onbalansprijzen die we tonen zijn de prijzen behorend bij “regeltoestand 1” die elke minuut worden ververst door TenneT. De feitelijke onbalans wordt door TenneT pas op de volgende werkdag bepaald en wel op de “15 min. effectieve onbalansprijzen”. Dit is de reden waarom we in het scherm van vandaag geen handelsresultaten kunnen tonen (maar pas op de volgende werkdag). Ook kan het gebeuren dat de landelijke balans binnen een kwartier van overschot naar tekort (en weer terug) beweegt. In zo’n situatie ontstaat “regeltoestand 2” en wordt een tweede reeks onbalansprijzen toegepast. Deze prijzen tonen we niet in de app omdat het dan moeilijk wordt er een touw aan vast te knopen. Dat geldt, om diezelfde reden, ook voor de prijsvorming op andere markten (zodra we je batterij daar kunnen inzetten). Ons algoritme zal hoe dan ook altijd een economisch optimum proberen te vinden.

Om de grafiek interessant te houden beweegt de rechter y-as mee met de actuele prijzen op een dag. Soms gebeurt er weinig op de onbalansmarkt en zie je amper resultaat (in het plaatje links) en soms is er veel volatiliteit en verdien je meer (rechts). Vaak is een "platte" gele EPEX-grafiek ook een indicatie. Kijk dus altijd even naar de waarden van de y-as.

Regeltoestand 2

Het gaat te ver om hier alle ins & outs van de onbalansmarkt toe te lichten. Maar waar we bij stil willen staan is de zogenaamde "regeltoestand 2". Deze toestand of situatie ontstaat wanneer TenneT binnen 15 minuten zowel af- als op- moet regelen (dus eerst dacht dat er een overschot was, wat daarna een tekort bleek). Deze situatie ontstaat als grote partijen vliegensvlug inspelen op het onbalanssignaal van TenneT door bijvoorbeeld hun zonnepark of windpark af te schakelen bij negatieve prijzen. Als zo'n handeling te fors of door teveel partijen gedaan wordt, dan kan een overschot inderdaad ineens een tekort worden. In die situatie moet voor elke onbalansdelta (dus een batterijvolume opgeladen of ontladen) betaald worden. Het handelsresultaat voor zo'n kwartier is dus nul of negatief. Het is de verwachting dat regeltoestand 2, door meer regelbaar vermogen in de markt, zal toenemen in de toekomst. We leren ons algoritme dit soort situaties sneller te herkennen en erop in te spelen.

Achteraf is het makkelijk

Niemand weet vooraf wat de onbalansmarkt gaat doen. Uiteraard zoeken we, net als andere partijen, naar informatie met voorspellende waarde. En met die info zullen we ook voortdurend onze algoritmes verbeteren. Maar een perfecte strategie is niet mogelijk. Zo zul je, terugkijkend op de resultaten van de vorige dag, zelf makkelijk verbeteringen kunnen vinden: “Als mijn batterij helemaal leeg was zo vlak voor die periode met extreem negatieve prijzen, dan was mijn resultaat stukken beter”, of “Waarom zit je niet altijd op 50% om zo naar boven en naar beneden te kunnen regelen?”. Terechte vragen. Echter, op het moment dat het algoritme moet besluiten is het enige houvast de EPEX-prijzen die bekend zijn. Hij probeert op basis van allerlei informatie een onbalansprijsvoorspelling te maken en op basis daarvan de optimale handelsstrategie te bepalen. Helaas komt die voorspelling ook vaak niet uit. Zo zie je ook kwartieren voorbij komen waarin een verlies wordt gemaakt.

Facturatie van de bonusvergoeding

De facturatie van de energielevering of -teruglevering zal altijd bepaald worden op basis van de P4-data van je slimme meter. Bij de berekening van de handelsresultaten en de aan jou uit te keren bonus kijken we naar de prijsvorming op de EPEX-, onbalans- en, later, congestiemarkten en naar metingen gedaan door jouw thuisbatterij. Het resultaat van die berekeningen is een uit te keren bedrag in EUR, welke aan je wordt gecrediteerd in een (aparte) kortingsfactuur. Op die factuur worden geen kilowatturen getoond of in rekening gebracht.

Correctie van handelseffect op je energiefactuur

Het handelen met de thuisbatterij heeft effect op je reguliere stroomfactuur. Soms laden we op momenten waarop de onbalansprijs laag is maar de EPEX-prijs juist (relatief) hoog. Dan hebben we weliswaar een handelswinst gemaakt maar tegelijkertijd wel je stroomfactuur verhoogd. Om dat effect te compenseren passen we een maandelijkse correctie toe. Deze is onderdeel van (en wordt verbijzonderd) op de kortingsfactuur waarop ook de bonusvergoeding met je wordt verrekend. De correctie kan positief of negatief uitpakken.

Heb je vragen over Frank Energie?

Heeft u vragen? Aarzel niet om ze te stellen. Wij streven naar helderheid en lichten zaken graag voor u toe. Stuur een e-mail naar slimhandelen@frankenergie.nl, en het team van Frank Energie zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.


Bezoek ook de FAQ-pagina van Frank Energie over dit onderwerp voor meer informatie.